Wat is Android?

Android veroverd de wereld! Je komt het eigenwijze groene robotje steeds vaker en op steeds meer verschillende plekken tegen. Maar wat is Android nu eigenlijk precies? Android is een besturingssysteem, vergelijkbaar met Windows voor de pc, OSX voor de Mac. Alleen is Android in tegenstelling tot OSX en Windows een open source besturingssysteem. Open source is software waarvan de broncode is vrijgegeven en voor het publiek vrij beschikbaar is, waardoor iedereen vrij is om de broncode te  kopiëren, aan te passen en haar te verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en toeslagen te moeten betalen. Dit verklaard waarom producenten als HCT en Notion Ink er voor gekozen hebben om Android als kern van hun besturingssysteem te maken en daar overheen een eigen interface te maken.

 

Er zijn meer verschillen tussen de conventionele besturingssystemen en Android. Android was van begin af aan gericht op mobiele apparaten. Omdat dat chips steeds kleiner en krachtiger werden, werd de mobiele telefoon langzaam omgezet in een kleine computer, beter bekend als de smartphone. Daarnaast had de smartphone nog iets wat conventionele computers niet hebben, namelijk een multi-touchscherm. Dit alles vroeg om een nieuw soort besturingssysteem, waar Apple dit in de vorm van iOS ontwikkelde voor haar eigen producten, iPhone en later de iPad, ontwikkelde Google dit voor de rest van de smartphones in de vorm van Android.

Android Market

Net als de “app store” van Apple heeft Android ook een online winkel waar je applicaties kan kopen. Deze winkel heet de “Android Market”, via deze “Android Market” kan consument de applicaties zoeken, downloaden en installeren. Tegelijkertijd is “Android Market” voor de producenten van applicaties een platform waar zij hun producten kunnen aanbieden. Ook hier is het voor iedereen mogelijk om applicaties te maken en aan te bieden, wat overigens ook mogelijk is bij de “app store” van Apple. Er is alleen één groot verschil, bij Apple is het alleen toegestaan om applicaties aan te bieden via de “app store”, dit in tegenstelling tot Android, waar je ook buitenom de Android Market om applicaties mag aanbieden aan de consument.

Android versies

In de onderstaande tabel staan alle Android versies tot nu toe en de releases die aangekondigd zijn. Duidelijk te zien is dat vanaf Android 2.2 a.k.a. Froyo de eerste Tablets hun opwachting maken op de markt. Op dit moment draaien veruit de meeste Android apparaten op Froyo (70%). Alleen zijn Froyo en Gingerbread ontwikkeld voor smartphones en andere op Android draaiende apparaten met een relatief klein scherm. Speciaal voor de Tablets heeft Google Android 3.0 a.k.a. Honeycomb ontwikkeld. Honeycomb is wel in staat om optimale prestaties te halen uit de betere processoren en grotere beeldschermen van de huidige generatie tablets. Op dit moment zijn er in Nederland nog geen Tablets op de markt die draaien op Honeycomb. Wel kunnen de Motorola Xoom en de Samsung Galaxy Tab 10.1 al in de voorverkoop besteld worden.

Naam Versie nr. Release datum Android Tablets
Jelly Bean Android x.0 2011
Ice Cream Android 4.0 2011
Honeycomb Android 3.0 2 februari 2011 Motorola Xoom
Samsung Galaxy Tab 10.1 Acer Iconia Tab A500/A501 Picasso
Toshiba Tablet – juni
Sony S1 – september
Sony S2 – september
Gingerbread Android 2.3 / 2.3.3 6 december 2010 / 9 februari 2011 HTC Flyer (krijgt een update naar Honeycomb)
Asus Eeepad Reeks Q3 2011
Froyo Android 2.2 20 mei 2010 Notion Ink Adam
Eclair Android 2.0 / 2.1 26 oktober 2009 / 12 januari 2010
Donut Android 1.6 15 september 2009
Cupcake Android 1.5 30 april 2009
Eerste uitgave Android 1.1 10 februari 2009

 

Android in de toekomst

Op dit moment heeft iOS van Apple nog het grootste aandeel op de markt wat besturingssystemen betreft. Maar aangezien Android generiek is, en iOS allen gebruikt word voor apparaten die door Apple zelf geproduceerd zijn, ligt het in de verwachting dat Android wat marktaandeel betreft iOS in de tweede helft van 2011 voorbij zal gaan. Ook Windows werkt aan een Tablet versie van Windows 7, maar traditioneel gezien zal Windows haar broncode niet prijsgeven en maakt ze daarmee haar product minder aantrekkelijk voor die Tablet producenten die hun eigen karakter willen meegeven aan het besturingssysteem.

GD Star Rating
loading...

Comments

 1. La Piovra says:

  Duidelijk artikel, maar nu nog de juiste grammatica. Android veroverd de wereld. Verovert met een T !!!
  Dit verklaard waarom …. Verklaart met een T !!!!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Nalkse says:

  Wordt het niet eens hoogste tijd om de info up to date te brengen (en te houden).

  Ik heb net een asus tablet gekocht met (3x raden) HONEYCOMB

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Laura says:

  Waarom lukt het mij niet om apps te downloaden uit de market? Ik krijg steeds een melding dat er geen android is gekoppeld aan mijn google account. Maar hoe ik dat moet doen, kan ik nergens vinden. Wie kan mij verder helpen?

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
  • Arthur Dent says:

   een paar oplossingen van mensen met hetzelfde probleem:

   1.
   Als je bent ingeleogd in de android market met je gmail, log dan uit, doe je telefoon/tablet helemaal uit en probeer het na een minuut nog eens.

   2.
   Log in bij de youtube app (als die geinstalleerd is op je telefoon/tablet) met je gmail account en probeer dan een app te downloaden in de markt. Klinkt een beetje vreemd maar blijkbaar werkt dit soms…

   3.
   Als niks anders werkt, maak een nieuw gmail account aan (gewoon op je pc) en log daarmee in in de Android markt.

   Success !

   GD Star Rating
   loading...
   GD Star Rating
   loading...
 4. Henk says:

  Wanneer kunnen abonnees van Volkskrant en Algemeen Dagblad met een Android tablet eindelijk, zoals Ipad bezitters al jaren, de volledige krant op hun tablet krijgen? Kranten manipuleren met hun eenzijdige keuze voor Apple de tabletmarkt.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Speak Your Mind

*